Руски издатели ще публикуват преразкази на световните бестселъри вместо преводи. След

...
Руски издатели ще публикуват преразкази на световните бестселъри вместо преводи. След
Коментари Харесай

В Русия ще издават преразкази на книги вместо превод на оригиналния бестселър - Култура

Руски издатели ще разгласяват преразкази на световните бестселъри вместо преводи. След експлоадирането на войната доста задгранични издателства стопираха да си сътрудничат с Русия и им лишиха лицензите за превод, оповестява вестник " Комерсант ".

Предвижда се преразказите на книгите да се разгласяват без директно цитиране на първоизточника и да не се желае позволение от притежателя на правата, което в действителност е прикрита форма на пиратство.

Издателствата " Эксмо-АСТ " и " ЛитРес ", да вземем за пример, възнамеряват да издадат записките на принц Хари във формат резюме-преразказ. Penguin Random House пусна книгата на пазара на 10 януари, само че спря да работи с съветски издателства през 2022 година, откакто Русия нахлу в Украйна.

Резюмето-преразказ ще отразява основните хрумвания на книгата, без да използваме фрагменти от нея: създателят на резюмето е прочел книгата на британски и я е преразказал на своя език, каза пред " Комерсант " изпълнителният шеф на  " Эксмо-АСТ " Евгений Капиев.

Редица съветски издателства обаче не са съгласни с тази процедура. " Може би преразказването без позволение не нарушава закона, само че от чисто човешка позиция въобще не си коства ", обявиха пред вестника от издателство " Individuum ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР